Heeft relatietherapie zin?

Relatietherapie

We zijn allemaal op zoek naar dé perfecte relatie. Terecht in zekere zin, want een goede relatie geeft zin en inhoud aan het leven. Blijven werken aan een betere relatie is daarom altijd een goed idee. Hierbij kan een relatiepsycholoog een enorme steun in de rug zijn. Bij 80% van alle koppels is relatietherapie behulpzaam. Zelfs als één van de twee de overtuiging heeft dat het niet zijn of haar ding is. Vaak worden er eerst voedingssupplementen gebruikt zoals een magnesium supplement.

In de praktijk blijkt dat bijna iedereen bewuster de therapieruimte verlaat dan dat hij of zij binnenkwam. Je krijgt beter zicht op de manier waarop je jezelf terug houdt in plaats van je gevoelens laat zien. Het is goed om terug te denken naar het begin van de relatie en te herinneren hoe mooi het was. Die kwaliteit in de relatie herstellen, daar gaat het om bij relatietherapie. 

Wat gebeurt er in relatietherapie?

Vaak wordt er gedacht dat een relatiepsycholoog optreedt als een scheidsrechter, iemand die oordeelt over wie goed of fout zit en zorgt voor een overeenkomst. Toch zit een relatietherapie anders in elkaar. Het is de bedoeling dat je op een gegeven moment zelf inziet wat er moet veranderen om weer gelukkig te zijn. De relatiepsycholoog blijft daarin neutraal en kiest geen partij. Relatietherapie verandert het patroon van communiceren tussen beide partners. Dit resulteert in open gesprekken waarin gevoelens en teleurstellingen naar voren komen. Ieder krijgt de tijd om uit te spreken wat hem of haar dwarszit. 

Als de liefde is uitgedoofd

Relatietherapie is eigenlijk maar voor een kleine groep niet geschikt. Meestal is dat het geval als mensen jarenlang hun relatieproblemen voor zich uit hebben geschoven. Relatietherapie is geen lijmpoging en ook niet bedoeld om op voorhand de relatie te redden. Het biedt wel handvaten om te zorgen dat jullie in de toekomst de gezamenlijke problemen aanpakken. Relatietherapie heeft vaker zin dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Soms is het te laat om je relatie te redden, maar zelfs dan kan praten zin hebben. Dit kan helpen om zonder vraagtekens uit elkaar te gaan. 

Een nieuwe start

Uiteindelijk heeft relatietherapie zin, omdat je door goed communiceren leert om elkaar te begrijpen, helpen en respecteren. Je leert je open te stellen voor je partner en om gevoelens en verwachtingen uit te drukken. De negatieve sfeer doorbreken en samen genieten van het leven, daar doe je het voor! De perfecte relatie bestaat niet, maar een veel betere wel! Relatietherapie hoeft echter niet te betekenen dat partners gegarandeerd met elkaar verder gaan. Het kan ook zijn dat beide partners erachter komen dit het toch niet is waar ze naar op zoek zijn. Ook voor deze personen kan relatietherapie zorgen voor een gevoel van opluchting. Begin goed en koop eens een cadeautje voor elkaar. Zoals een Cartier horloge of iets wat kleiner is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *