Leisteen Impregneren

Leisteen Impregneren

Een leisteen is een metamorf gesteente. Dit betekend dat afzettingsgesteente door middel van hoge temperatuur en druk weer dieper in de aardkorst wordt geduwd. Hierdoor vindt een verandering van de steen plaats, wat er uiteindelijk voor zorgt dat het Leisteen wordt. Deze steen is een goede warmtegeleider, dit komt omdat het bestaat uit laagjes. Vroeger werden deze stenen ook vaker gebruikt om in de kachel te leggen. Er zijn verschillende soorten leisteen. De meeste kunnen goed tegen zuren, bijvoorbeeld uit reinigingsmiddelen. Dit komt omdat er geen kalk in de steen zit. Er bestaat wel leisteen waar kalk inzit. Het is dus van belang om te weten om welke leisteen het gaat.

Een aantal voordelen van Leisteen:

  • Minimale levensduur van 80 jaar
  • Duurzaa
  • Kleurvast 

Waarom leisteen impregneren

Het is eerst handig om te weten wat impregneren is. Dit betekent het doordringen van een soort materiaal met een ander stof. Deze techniek zorgt voor een aantal eigenschappen die handig zijn. Zo wordt het materiaal dat geïmpregneerd is waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend en grafittiwerend. Het uiteindelijke doel van impregneren is de levensduur van het product te verlengen. In dit geval gaat het dus om een leisteen vloer impregneren.

Leisteen impregneren wordt altijd aangeraden om te doen. Dan komt er een beschermlaag in de toplaag van de steen. Dit gaat het intrekken van vocht en vuil tegen, wat er weer voor zorgt dat er minder vaak onderhoud hoeft plaats te vinden. Het is slim om dit in uw woonkamer te doen, maar er zijn plekken waar het belangrijk is dat dit écht gebeurd. Op een badkamer of toilet komt veel vocht vrij dus het is slim om hier altijd uw leisteen vloer te impregneren. In een keuken is dit hetzelfde geval, zo voorkomt u olie en vetvlekken in uw vloer. Bij leisteen die kalk vasthouden is het ook aan te raden om te impregneren, aangezien deze zuurgevoelig zijn. Impregneren kan het intrekken van zuur niet voorkomen, maar het proces wordt wel vertraagd. Hierdoor heeft u meer tijd om eventueel gemorst zuur snel op te ruimen zonder dat er meteen een vlek in uw vloer komt.

Onderhoud Leisteen

Naast het leisteen impregneren is het ook nog altijd van belang dat u wekelijks onderhoud uitvoert op uw vloer. Dit onderhoud bestaat uit stofzuigen, vegen en dweilen met alleen warm water. Als u zeep wilt gebruiken, gebruik dan zachte zeep met een lage pH-waarde. Het is dus belangrijk om hier nooit zure reinigingsmiddelen voor te gebruiken. Zorg vooral dat er geen zand op de stenen komen, mocht dit wel het geval zijn, veeg het dan meteen weg. Zand fungeert als schuurpapier en beschadigd de vloer. Er zijn ook een paar producten te kopen op ProStone die goed zijn voor uw leisteen vloer.