Meststoffen gebruiken in de tuin?

We hebben allemaal weleens gehoord van meststoffen die gebruikt worden op het platteland om zo de gewassen beter te laten groeien. Minder bekend zijn de meststoffen die gebruikt kunnen worden in de tuin om zo al het groen beter te laten groeien. Daarover is te lezen in deze blog.

Soorten mest

Er zijn twee soorten mest om uit te kiezen. Dit zijn organische en minerale mest. Organische mest is gemaakt van, onder andere,  koe-/ kippen- of paardenmest, champignonmest of compost. Deze meststof stimuleert bodemleven, omdat het vol zit met verschillende voedingsstoffen. De voedingsstoffen komen langzaam vrij, waardoor er een stabiele manier van voeding ontstaat. Organische mest blijft luchtig, houdt vocht en voedingsstoffen beter vast en bevordert gezonde wortelontwikkeling.

Minerale mest wordt ook wel kunstmest genoemd. Deze meststof zit vol met verschillende stoffen, zoals stikstof, fosfor en kali. Het is belangrijk bij het zaaien van meststof om goed op de dosering van minerale mest te letten. De dosering staat op de verpakking vermeld. Het is van belang omdat er anders te veel stoffen uitspoelen. De voedingsstoffen in een kunstmeststof wordt vrijwel direct uitgestoten. Zo krijgen de planten veel topgroei en zal een tuin er snel beter uit zien. Het is geen goede mest om te gebruiken voor voeding op langer termijn, omdat het na de initiële burst wegglijdt met het water.

Mest en gras

Mest kan niet alleen gebruikt worden bij het groeien van bloemen en planten. Ook gras kan veel baat hebben aan wat mest. Wanneer gras in de lente, zomer en herfst wordt bemest, zijn er vele voordelen die meegenomen kunnen worden. Allereerst ziet het gazon er voller en groener uit en is het beter bestemd tegen extreme weersomstandigheden, mos en onkruid. Het zal minder snel verkleuren tot geel bij langdurig droog weer en herstelt sneller na kou en vorst. Een prachtig stukje gazon dus!

Voordat het gazon bemest wordt, kan het bekalkt worden. Dit zal er voor zorgen dat de PH- waarde van de bodem op het juiste niveau gebracht wordt, waardoor meststoffen beter opgenomen zullen worden. Dit is niet noodzakelijk om te doen, maar kan er voor zorgen dat het gras er nóg beter uit zal zien.  Het bemesten van het gras zelf is niet moeilijk om te doen. De eerste stap is om het gazon in stukken te verdelen, zodat het bepalen van de correcte hoeveelheid meststof makkelijker is om te doen. Bestrooi dan het gazon. Hiervoor kan een strooiwagen gebruikt worden, om het iets makkelijker te maken. Water het gazon met een tuinslang en wacht! Bij deze stap is het mogelijk om graszaad te strooien, bijvoorbeeld wanneer het gazon nieuw wordt gemaakt. Graszaad kopen kan bijvoorbeeld gedaan worden op moowy.nl.

Meststof strooien in de tuin is een dagje werk in een kwartaal en zal ervoor zorgen dat de tuin er op zijn opperbest uitziet. Daarom wordt meststof gebruikt in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *