Sandwichpanelen – wat moet je weten?

Hoeveel kosten ze, hoe kan ik ze het beste installeren en waar zijn ze het goedkoopst? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van sandwichpanelen. Daarom geven wij een korte inleidende gids voor sandwichpanelen met thermische isolatie.

Wat is een sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel is een product dat wordt gebruikt om de muren en daken van gebouwen te bekleden. Een paneel bestaat uit een kern van warmte-isolerend materiaal, aan beide zijden bekleed met plaatwerk. Geisoleerde sandwichpanelen zijn geen constructiematerialen maar bedekkingsmaterialen. De structurele krachten worden gedragen door het stalen frame of ander draagframe waaraan de sandwichpanelen zijn bevestigd.

De soorten sandwichpanelen zijn over het algemeen gegroepeerd op het thermo-isolerende materiaal dat als kern wordt gebruikt. Sandwichpanelen met kernen van EPS (geëxpandeerd polystyreen), minerale wol en polyurethaan (PIR of polyisocyanuraat) zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar. De materialen variëren voornamelijk in hun warmte-isolerende prestatie, geluidsisolerende prestatie, reactie op vuur en gewicht.

Waarom sandwichpanelen gebruiken?

Sandwichpanelen worden alom geprezen vanwege een aantal voordelen, voornamelijk die met betrekking tot de kosten. Vergelijkingen tussen frame- of stud-scheidingstechnologie (frames bekleed met sandwichpanelen) en traditionele bouwtechnologieën op basis van gemetselde muren onthullen voordelen van sandwichpanelen op drie belangrijke gebieden zoals de kosten, bouwtijd en het bouwproces.

Een gebouw op basis van een traditioneel metselproces kan 6 tot 7 maanden in beslag nemen. Een gebouw van hetzelfde volume met sandwichpanelen duurt slechts 1 maand om te voltooien. De bouwtijd is bedrijfskritisch. Hoe eerder een productiegebouw of magazijn in gebruik wordt genomen, hoe eerder de investering terugverdiend kan worden. De panelen worden ook eerder geassembleerd dan gebouwd.

Net om die reden kiezen bedrijven hier vaak voor. Toch zal je ook bij particuliere woningen steeds vaker sandwichpanelen aantreffen. Zij het als dakbedekking of als wand. Het beschermt de woning én zorgt voor een goede isolatie van het huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *