Tegels kopen – enkele tips

Als je op zoek bent naar tegels, dan heb je tegenwoordig ontzettend veel keus. Of het nu wandtegels, vloertegels, binnentegels of buitentegels betreffen. Waar moet je nu op letten wanneer je tegels wilt kopen? Hier enkele handige tips. 

 

Tegelstijlen en tegelsoorten

Allereerst is het van belang dat de aan te schaffen tegels bij de rest van het interieur passen. Passen de nieuwe wandtegels bij de vloer bijvoorbeeld? Of staan de vloertegels die je op het oog hebt wel bij de meubels? Heb je een voorkeur voor strak of zelfs klinisch, of trekt rustiek en landelijk je meer aan? Bedenk ook dat jouw tegelkeuze invloed kan hebben op de waarde van je huis. Plavuizen vallen bijvoorbeeld tegenwoordig bij veel minder huizenkopers in de smaak. Ook een compleet roze betegelde badkamer zal potentiële kopers helaas kunnen afschrikken. Als je huisdieren of kinderen hebt, of geen zin hebt in elke dag poetsen, kies dan je tegels zorgvuldig uit. Op glanzende lichte tegels zie je bijvoorbeeld modderige voetafdrukken en donkere hondenharen snel. Heb je een witte kat en kruimelen en knoeien de kinderen veel, dan zijn donkere tegels weer onpraktisch. Is het huishouden geen vervelende klus voor je, dan heb je uiteraard veel meer opties. 

 

De kosten

Bereken hoeveel tegels je nodig hebt door allereerst te bepalen hoe groot het oppervlakte is dat betegeld dient te worden. Vaak koop je tegels per vierkante meter, al zal dit nooit exact gelijk zijn. Laat iemand anders een dubbelcheck doen zodat je niet te veel of te weinig bestelt. 

 

De meeste mensen die aan het betegelen slaan, zijn aan een budget gebonden. Tegelprijzen kunnen flink variëren, dus vergelijk de verschillende opties goed. Bereken ook vooral uit wat het totaalplaatje gaat kosten, daarbij rekening houdend met het tegeloppervlak en eventuele kosten voor het tegelzetten en extra materiaal.

 

Tegels leggen uitbesteden of niet? 

Ben je vaardig in klussen en in het bijzonder in tegels leggen, dan zou je de klus zelf kunnen doen. Tegels leggen is echter niet zo makkelijk al het lijkt, het is echt vakmanschap. Twijfel je of je het zelf mooi kunt opleveren of niet, schakel dan absoluut een vakman in. Verkeerd gelegde tegels kunnen namelijk niet alleen een doorn in het oog zijn, ook daalt de waarde van je huis wanneer dit niet op orde is. En dat is natuurlijk dubbel zonde van je geld. Vloertegels bij Douche Concurrent bestellen bijvoorbeeld en daarna vakkundig laten leggen is de beste optie.