Tips en weetjes over rollators

De één krijgt sneller een probleem met lopen als de ander. Een rollator is een goed hulpmiddel om uw mobiliteit en bewegingsvrijheid te vergroten. Sommigen kunnen er maar niet aan geloven, maar een rollator helpt u echt om voldoende lichaamsbeweging te krijgen als gewoon lopen niet meer gaat. Deze blog is bedoeld voor mensen die net een rollator aangeschaft hebben of op het punt staan om er eentje te kopen. 

 

Wat is een rollator?

Een rollator is een karretje die u ondersteunt tijdens het lopen. Ook kunt u hier spullen in opbergen, zodat u belangrijke dingen tijdens uw reis mee kan nemen. Bovendien is een rollator uitgerust met een plankje waar u op kunt gaan zitten op uit te rusten.

 

Ben ik toe aan een rollator?

Een rollator kan dus een uitstekende oplossing zijn om u te helpen bij het lopen. Toch is een rollator niet voor iedereen de juiste oplossing. Vraag uw huisarts om advies.

 

Wordt een rollator vergoed door de verzekeraar?

Helaas worden rollators  sinds januari 2011 niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Als u gaat overwegen om een rollator te kopen of huren dan is koop altijd de beste keuze. Een rollator kopen kan namelijk al zo’n €80 per maand kosten plus de borg. Een standaard rollator kunt u al kopen van €180. Omdat u de rollator best een tijd gaat gebruiken is koop dus verstandiger. 

 

Welke rollator is de juiste keuze voor mij?

Er zijn veel verschillende soorten rollators op de markt beschikbaar. Zo heeft u een lichtgewicht rollator, boodschappen rollator, opvouwbare rollator of zelfs een rollator geschikt voor mensen met parkinson. Zo kunt u maar door blijven gaan. Stel daarom van te voren vast waarvoor u de rollator gaat gebruiken en stem uw keuze daarop af. 

 

Is de rollator juist bedoeld voor thuisgebruik?

Als u de rollator veel thuis gaat gebruiken is het handig om de afmetingen van de deurposten op te meten zodat u zeker weet dat de rollator hierdoor heen past. Heeft u niet veel plek in huis om de rollator op te bergen? Ga dan voor een opvouwbare rollator. Ook is een rollator met een groot opbergvak voor thuisgebruik niet noodzakelijk. 

 

Is de rollator juist bedoeld om mee te wandelen?

Als u veel gaat wandelen met de rollator dan wilt u wel een ruim opbergvak hebben, zodat u boodschappen of andere spulletjes hier makkelijk in kwijt kan. Ook dient u rekening te houden met een hobbelige ondergrond. De banden en rem van een rollator zijn daarom erg belangrijk.