Tips voor het organiseren van een bootvakantie in Nederland

Wie vind het nou niet leuk om op vaar vakantie te gaan? Er is niks zo rustgevends als een paar dagen lekker op het water rondvaren. Natuurlijk komt er ook nog best wat kijken bij een bootvakantie. Zo zijn er een aantal regels en richtlijnen waar je je aan moet houden wanneer je rond wilt varen. Als je zorgt dat je goed voorbereid bent kan je zonder zorgen op vakantie, en van al je tijd op het water genieten. Of je nou een eigen buitenboordmotor boot hebt, of speciaal een boot gaat huren, er komt flink wat bij een bootvakantie kijken. Met onze tips maak jij je helemaal klaar en hoef je zo alleen nog maar het water in!

Weet wat je wilt doen, en wanneer je het wilt doen 

Wanneer je op bootvakantie in Nederland gaat is plannen een van de belangrijkste dingen. Weet waar en wanneer je overal langs komt, en informeer jezelf alvast over alle relevante zaken. Als je weet waar je naartoe wilt is het ook handig om alle praktische zaken goed op een rijtje hebt. Zorg dat je je waterkaart goed kent, en hoe je door verschillende locaties moet navigeren. Denk bijvoorbeeld aan de bruggen of sluizen waar je langs gaat komen, zodat je niet opeens een paar uur stil hoeft te liggen. Ook is het belangrijk om op tijd plekjes in de jachthavens te boeken, het zou zonde zijn om rechtsomkeert te moeten maken omdat er geen plek meer is. Denk ook aan de weersvoorspelling, als je langere tijd weg wilt kan het nog best wel gaan regenen. Met een biminitop ben je altijd goed voorbereid, en kan je makkelijk droog blijven. 

Let op je papierwerk en administratie

Op vakantie wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk met papierwerk te maken hebben, toch zijn er een paar noodzakelijk dingen om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld van plan om je boot met een boottrailer op locatie te krijgen, zorg dan dat je in het bezit ben groene kaart. Afhankelijk van je bootvakantie is het in sommige gevallen nodig om een vaarbewijs te hebben. Daarom is het ook belangrijk dat je de vaarbewijzen regelt indien nodig, en dat je weet wat je wel of niet mag doen. Let goed op, er zijn verschillende soorten, dus zorg dat je zeker weet dat je de juist hebt. Heb je geen vaarbewijs, geen zorgen, je kan gewoon op vaarvakantie. Maar zorg dan wel dat je alles zo plant dat het nergens verplicht is.