Van het Wad naar de Highlands

Van het Wad naar de Highlands

Wij zijn dol op wadlopen. Wadlopen?! Ja, dat is een recreatie die heel normaal is bij ons op en aan het Wad. Wadlopers zijn mensen die met behulp van een getijdentafel een periode van laag water gebruiken om te wandelen en te waden op de waterscheiding van het wad, vooral van de Friese vastelandkust naar de Friese eilanden. In Nederland kunnen wadlopers vanaf het vasteland naar Terschelling, Ameland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand en Rottumeroog lopen.

Andere wadlooproutes zijn bekend, maar worden niet aanbevolen. Dit om de natuur niet te verstoren.  In Duitsland kunnen wadlopers naar de Oost-Friese eilanden Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Minsener-Oldoog en Neuwerk lopen. Veel wandelaars die naar een van de Wadden eilanden lopen doen dit gewoon omdat dit de beste manier is om dit voorbeeld van UNESCO Werelderfgoed te genieten. 

Twee redacteurs van de Waddenpost gebruikten het Wadlopen om zich klaar te maken voor een nog veel groter avontuur. Jan ging een half jaar lang zo vaak mogelijk wadlopen om zich klaar te maken voor de Rothaarsteig Wandelroute in Sauerland. “Wadlopen is helemaal niet zo makkelijk. Je stappen kunnen enorm zwaar zijn, met name vanwege het slijk. Regelmatig kom je even vast te zitten met de voeten. Die weerstand, dat is perfect voor het trainen voor heuvels en langere afstanden. Immers, los van de zeedijken en terpen, zijn er niet veel heuvels te vinden in ons mooie Waddengebied.” 

Ellen gebruikte het Wad om te trainen voor de West Highland Way. De West Highland Way wandelen is een enorme uitdaging die niet voor iedereen is weg gelegd. “Precies wat Jan zegt”, vertelt Ellen. “De weerstand die je krijgt tijdens het Wadlopen is perfect voor het trainen van hoge hoogte, ook voor de grotere hoogtes die je krijgt in de Highlands. Een bijkomend voordeel is dat het weer min of meer hetzelfde is. In de Highlands regent het net als in ons mooie Waddengebied met regelmaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *