Verandering in de zorg en het nieuwe zorgstelsel

0

Als jonge fysiotherapeut zijn er een aantal dingen die ik de afgelopen 2 jaar moeilijk vind om te accepteren. Veel klachten hebben geen duidelijk aanwijsbare biomedische oorzaak (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten); klachten blijven langer voortbestaan dan verwacht (chronische pijn); patiënten komen vaker terug met dezelfde klachten (recidieven). Mensen hebben langer en vaker lichamelijke klachten, we worden op iedere leeftijd chronisch ziek en de zorgkopsten blijven maar stijgen.


In mij optiek is de hele zorgcultuur uit balans en hebben we zelf de oplossing in handen. Ik wil zelf niet meer naar anderen wijzen (zoals naar de zorgverzekeraars) of excuses te bedenken (te weinig tijd en te veel administratie). Het is tijd om ons eigen gedrag onder de loep te nemen.

Het is nodig om te gaan samen werken tussen en binnen verschillende disciplines. Waar er nu voornamelijk contact is via verwijsbrieven, moeten we in zorgstelsel 3.0 echt om te tafel om patiënten zo goed mogelijk te helpen.

Een tweede manier om de kwaliteit van de zorg te verbeteren is door af te stappen van het scheiden van lichaam en geest. Anno 2020 kijken we als hulpverleners vaak nog naar het lichamelijke aspect. Zodra we in biomedische zin geen stoornissen kunnen vinden, kijken we pas verder. De patiënt heeft dit gedrag ook aangeleerd en zo doen we ons zelf te kort. Het is dus tijd om bij ieder gezondheidsprobleem uit te gaan van een biopsychosociale aanpak.

Tot slot moeten we terug naar gezondheidszorg in plaats van ziektezorg. Aan de slag met leefstijl. Beter voorkomen dan genezen.

Makkelijk is dit niet. Het is confronterend voor alle partijen. Maar het is zeker mogelijk. Als we allemaal eerst ons eigen functioneren eens goed beoordelen, onze kennis bundelen en echt nauw gaan samenwerken, dan zie ik een heel mooi vooruitzicht voor ons zorgstelsel. Dan wordt de klant weer een patiënt, de mens staat weer centraal en de zorg wordt duurzaam en goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *