Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dekbed?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dekbed?

Ben je niet tevreden over jouw huidige dekbed? Of is de deken aan het einde van zijn latijn? Ga dan op zoek naar een nieuw dekbed. De meeste mensen denken dat dit niet bepaald lastig is. Toch blijkt het vinden van een geschikte deken in de praktijk geen gemakkelijke opgave. Ga jij binnenkort op zoek naar een nieuwe dekbed? Dan wil je uiteraard het beste dekbed vinden. Dit kan alleen als jij weet waar je op moet letten. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Geldt dit ook voor jou? Wij zetten hieronder een aantal punten op een rijtje waar jij zeker op moet letten bij de aanschaf van een dekbed. 

Warmteklasse van het dekbed

Een dekbed wordt altijd ingedeeld in een warmteklasse. Hoe lager de warmteklasse waarin een deken valt, des te warmer deze is. We maken onderscheid tussen vier verschillende warmteklassen. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje:

– Warmteklasse 4: dekbedden die in deze warmteklasse vallen, zijn eigenlijk alleen geschikt voor de zomer. Ze bevatten niet veel vulling, waardoor ze dun en licht van gewicht zijn. Hierdoor slaap jij er zelfs op een benauwde zomeravond prinsheerlijk onder.
– Warmteklasse 3:
heb jij het snel warm in bed? Dan is een dekbed met warmteklasse 3 een goede keuze. Deze dekbedden zijn wat dikker dan de dekens uit de warmteklasse hierboven. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor de lente en herfst.
– Warmteklasse 2:
als jij een dekbed zoekt die past bij het wisselende klimaat in ons land, is een dekbed met warmteklasse 2 een goede keuze. Jij hebt het aangenaam warm wanneer je hier in de lente, herfst en winter onder slaapt.
– Warmteklasse 1:
Ben jij een koukleum? Kies dan voor een dekbed met warmteklasse 1. De dekens die in deze klasse vallen, zijn namelijk bijzonder warm. Dekbedden met warmteklasse 1 worden daarnaast veel gebruikt in koude slaapkamers. 

Vulling in de deken

De warmteklasse hangt vaak af van de vulling. Hierdoor denk jij mogelijk dat je niet op de vulling hoeft te letten. Toch is dit wel handig. Jij moet namelijk wel een deken kiezen waar jij lekker onder slaapt. De vulling speelt hier een belangrijke rol in. Dekbedden worden met verschillende materialen gevuld. Zo slapen veel Nederlanders onder en donzen dekbed. Dons is een relatief duur materiaal, maar het brengt ook flink wat voordelen met zich mee. Zo houdt het de warmte goed vast, terwijl het ook vocht reguleert.

Naast dons kun je ook kiezen voor een polyester vulling. Grote voordeel van een synthetisch dekbed is de prijs. Synthetische dekbedden zijn namelijk goedkoper dan donzen dekbedden. Daarbij komt dat je een dekbed met deze vulling zelf uit kunt wassen. Dit maakt zo’n deken ideaal voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

Vind jij zowel dons als polyester geen prettige vulling? Geen probleem, want je kunt nog uit allerlei andere vullingen kiezen. Neem bijvoorbeeld een kameelhaar dekbed. Het haar van kamelen heeft een isolerende werking. Hierdoor heb jij het altijd lekker warm wanneer je onder dit dekbed ligt. Naast kameelhaar kun je ook voor dekbedden met wildzijde, kasjmier, katoen en wol kiezen. Kortom: voor iedereen is er wel een dekbed met een prettige vulling te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *