Werkkapitaal, wat is het precies en waarom is het zo belangrijk?

0
Werkkapitaal

Heb je een eigen bedrijf? Dan doe je waarschijnlijk je uiterste best om zoveel mogelijk geld te verdienen. Hoe meer je verdient, des te meer je er zelf aan overhoudt. Als ondernemer krijg je niet alleen te maken met inkomsten, maar ook met uitgaven. Zo moet je mogelijk bepaalde zaken inkopen om jouw producten te produceren. Daarom is het belangrijk dat jouw bedrijf over voldoende werkkapitaal beschikt. Omdat niet iedere ondernemer precies weet wat dit is, gaat dit regelmatig mis. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat werkkapitaal is en waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf.

Wat is werkkapitaal?

Ondanks dat je als ondernemer te maken krijgt met werkkapitaal, weet je mogelijk niet precies wat dit is. Omdat het van belang is voor jouw bedrijf, doe je er goed aan om je hierin te verdiepen. Wij helpen je hier graag een handje bij. Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa op de balans en de vlottende passiva. Onder vlottende activa vallen zaken als voorraad, debiteuren en liquide middelen. Tot de vlottende passiva rekenen we crediteuren en andere kortlopende schulden.

De bovenstaande uitleg maakt jou er mogelijk niet veel wijzer op. Daarom maken we het je wat makkelijker. Kort door de bocht kunnen we namelijk stellen dat werkkapitaal de benaming is voor het kapitaal dat je nodig hebt om aan jouw dagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Denk hierbij aan het betalen van leveranciers, maar ook aan het uitkeren van salarissen aan jouw personeel. Daarnaast kun je werkkapitaal gebruiken om te investeren in voertuigen, machines en uitbreiding van jouw bedrijf.

Het nut van werkkapitaal

Nu je weet wat werkkapitaal precies is, is het tijd om te kijken naar het nut hiervan. We haalden hierboven al kort aan dat je werkkapitaal onder meer kunt gebruiken om te investeren. Als er sprake is van een hoog netto werkkapitaal, kun je er mogelijk iedere gewenste investering mee doen. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Zo investeren veel bedrijven een deel van hun bruto werkkapitaal in voorraden, waardoor het netto werkkapitaal lager uitvalt.

Wil je als ondernemer een zakelijke financiering aanvragen? Dan moet je diverse financiële gegevens aanleveren. Een geldverstrekker werpt meestal ook een blik op het werkkapitaal van jouw bedrijf. Als er sprake is van een positief werkkapitaal, is dit voor een geldverstrekker vaak een teken dat het om een gezond bedrijf gaat. In dat geval is de kans groter dat je een zakelijke financiering krijgt. Voor de geldverstrekker is het dan immers minder risicovol om jou geld te lenen.

Zakelijk krediet gebruiken voor werkkapitaal

Als ondernemer kan het zijn dat je een tijdelijk tekort aan liquide middelen hebt. In dat geval is de kans klein dat jouw aanvraag voor een lening zakelijk wordt goedgekeurd. Los daarom eerst het tijdelijke tekort aan liquide middelen op. Slaag je hier niet in? Dan kan zakelijk krediet jou hier mogelijk bij helpen. Deze financieringsvorm staat ook wel bekend als werkkapitaalfinanciering. Als ondernemer kun je zakelijk krediet onder meer gebruiken voor werkkapitaal, voorraden, debiteuren, marketinginvesteringen en personeel.

Kies je voor zakelijk krediet? Dan zet een geldverstrekker een bedrag voor jou klaar op een aparte rekening. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt. Het gebruikte geld dien je terug te betalen. Dit doe je door maandelijks af te lossen. Het afgeloste geld kun je naderhand weer opnieuw opnemen. Bij zakelijk krediet betaal je ook rente. Dit betaal je overigens alleen over het opgenomen bedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *