Wiet kweken

wiet kweken

Wiet kweken verschilt niet veel met het kweken van andere planten, nog specifieker scheelt het niet veel met groente kweken uit de nachtschadefamilie (o.a. tomaten). Dat gezegd te hebben, hebben ze daardoor ook ongeveer dezelfde voedingstoffen nodig. Dus als ik het mezelf niet te moeilijk wil maken, koop ik voedingstoffen voor bijvoorbeeld tomaten en geef ik hem dezelfde lichtbehoefte.

Ontkiemen

Een plantje (ongeacht welke plant) ontkiem ik het liefst uit ontkiemaarde, deze bestaat uit twee delen speelzand en een deel compost, oftewel, deze grond is heel arm. Ik kan ook ontkiemen uit een ander vochtig medium (zoals natte keukenrol, filter van filterkoffie, etc.). Deze doe ik het liefst in een afgesloten zakje, zodat het niet snel opdroogt.

In het beginstadium (als hij aan het ontkiemen is) heeft hij geen voedingstoffen nodig, gezien er in het zaadje genoeg voedingstoffen zitten om te ontkiemen en de eerste (kiem)bladeren te laten zien.

De twee belangrijkste elementen zijn op dat moment vocht en warmte, oftewel, dat het lekker broeierig is, met een hoge luchtvochtigheid.

Overpotten

Nadat ze ontkiemt zijn, kan ik ze overpotten. Wanneer ik dat doe is afhankelijk van mijn medium waarin ik ze ontkiemt heb. Heb ik ze in ontkiemaarde ontkiemd? Dan kan ik wachten tot het 2de echte bladpaar (dus vier bladeren), ontkiembladeren niet meegeteld.

Heb ik ze bijv. in een natte keukenrol ontkiemt? Dan moet ik ze direct overplanten zodra ze de wortel (en evt. kiemblaadjes) laten zien.

Voedingstoffen

De plant heeft – naarmate hij groter wordt – steeds meer voeding en licht nodig. Ook de voedingstoffen en soort licht, dien ik aan te passen aan zijn leeftijd.

De drie belangrijkste voedingselementen zijn NPK (stikstof, fosfor en kalium), dit geldt voor iedere plant, dus ook bij het wiet kweken. Echter, naarmate hij ouder wordt, heeft hij telkens een andere verhouding nodig. Zo heeft hij in het beginstadium (tijdens het groeien) het meest baat bij stikstof, terwijl hij in een later stadium (tijdens bloei) meer kalium nodig heeft.

Licht

Naast voeding, speelt licht een belangrijk rol. Het is de bedoeling dat ik natuurlijk (zon)licht zoveel mogelijk ga nabootsen. Ik kan kiezen voor een volledig spectrumlamp, of ik kan er ook voor kiezen om zgn. “groeilampen” in het beginfase aan te sluiten en daarna “bloeilampen”. Dit geldt alleen bij kunstmatig opkweken.

Als ik hem in de natuur loslaat, is het stukje van de lampen niet van toepassing. Tenzij ik hem alleen de eerste periode onder de lampen wil zetten (en daarna naar buiten), dat kan natuurlijk ook.

Vrouwelijke planten

Bij wiet kweken heb ik alleen baat bij vrouwelijke planten, de mannetjes gaan namelijk niet bloeien. Als ik willekeurige wietzaden gaat kopen, bestaat de meerderheid uit mannetjes. Als ik er zeker van wil zijn dat ik alleen vrouwtjes heb, kan ik kiezen voor “feminised” (tot vrouw gemaakte) zaadjes.

wortels

Wortelgroei

De wietplant heeft een penwortel, dat wilt zeggen dat de wortels in de diepte groeien (en minder in de breedte). Telkens als ik het gevoel heb dat het potje vol zit met wortels en hij niet of nauwelijks verder groeit, dien ik hem over te planten, het liefst in een pot(je) wat telkens iets (1/3de) groter is, veelgebruikt afmeting van de potje in het beginstadium is de P9 en daarna kies ik dus voor een steeds grotere potje.

oogsten

Oogsten

Nadat de wietplant is gebloeid, dien ik hem in de gaten te houden wanneer ik kan gaan oogsten. Dat gaat het best met een vergrootglas/loep. Ik moet in de gaten te houden of hij van wit/melkachtig naar amber/bruin verkleurt. Afhankelijk van het soort wiet ik wil en wat voor effect ik wil (medicinaal of … ?), oogst ik hem in een vroeg of laat stadium.